Approaches to the factors involved in the economic and productive performance of dairy farmas in the Pampas Region
Keywords:
Milk Production; Determining Factors; Productive Performance; Economic performance.Abstract
Bovine milk production is carried out in complex productive systems that require constant monitoring of the factors that question them. Likewise, the sector needs to understand the stagnation of annual production at the national level, characterized by a drop in the number of establishments and herds, and a progressive productive efficiency. This entails the study of the determinants of both the economic (EP) and productive (PP) performance of the establishments, what could allow them to improve their competitiveness and, together with other exogenous factors, collaborate to overcome this prolonged stage of productive stability. Starting from a typology of dairy farms in the Pampas Region, the behavior of variables (profitability, cost of production and productivity of the land) and their interrelationship are analyzed. Finally, flexible econometric models that approximate the estimation of the economic and productive performance of the systems under study are formed and analyzed, based on factors that may be decisive for their evolution. The best models resulted from those that used synthetic variables (principal components) as inputs, compared to those that made us and selection of system-specific variables, correcting problems of multicollinearity. The use of instrumental variables could contribute to the resolution of the multicausality present among the factors of the models analyzed.References
Alem, H. (2020). Performance of the Norwegian dairy farms: A dynamic stochastic approach. Research in Economics. Volume 74, Issue 3, 263-271. doi.org/10.1016/j.rie.2020.07.006.
Angón, E., García, A., Perea, J., Acero, R., Toro-Mújica, P., Pacheco, H., & González, A. (2013). Eficiencia técnica y viabilidad de los sistemas de pastoreo de vacunos de leche en La Pampa, Argentina. Agrociencia, 47(5), 443-456.
Apez, M., García Arancibia, R. y Engler, P. (2020). Tipología de tambos según características de escala, productivas y organizativas de la región pampeana argentina. 51° Reunión Anual de la Asociación Argentina de Economía Agraria. Pergamino, Argentina.
Atzori AS, Tedeschi LO, Cannas A. (2013). A multivariate and stochastic approach to identify key variables to rank dairy farms on profitability. J Dairy Sci.; 96(5):3378-87. doi: 10.3168/jds.2012-6256.
Baker, J., George, M., Gibbons, R., y Murphy, K.(2002). Relational Contractsand the theory of the firm. Quarterly Journal of Economics, 117(1), 39-84.
Baudracco, J., Lazzarini, B., Rossler, N., Gastaldi, L., Jauregui, J., & Fariña, S. (2022). Strategies to double milk production per farm in Argentina: Investment, economics and risk analysis. Agricultural Systems. doi: 10.1016/j.agsy.2022.103366
Baudracco, J., Maiztegui, J., Jáuregui, J., Lazzarini, B., Rosset, A., & Gagliardi, R. (2017). Productividad, resultado económico y riesgo de sistemas lecheros en el Centro-Norte de Argentina. Revista Chilena de Ciencias Agropecuarias, 33(2), p.152-162.
Cabrera, V. E. (2018). Invited review: Helping dairy farmers to improve economic performance utilizing data-driving decision support tolos. Animal, Volume 12, Issue 1. p. 134-144, https://doi.org/10.1017/S1751731117001665.
Centeno, A. R. (2015). Determinación de Eficiencia Técnica en tambos de la provincia de Córdoba. Efectos de la Carga Animal y el consumo de Concentrado [Tesis de Maestría, Universidad Nacional de Córdoba]. http://hdl.handle.net/11086/2537
Chimicz, J. y Gambuzzi, E. (2007). Recientes cambios y posibles rumbos tecnológicos del tambo argentino. Publicaciones regionales del CRSF-INTA: Proyecto Lechero. EEA Rafaela.
Cuatrin, A., Engler, P., Marino, M. y Maekawa, M. (2022). Tipos de tambos en la región pampeana de Argentina. Revista Argentina de Producción Animal. 42 (Supl. 1), p. 269.
CREA. (12 de junio de 2023). Muchas maneras diferentes de lograr buenos resultados. Análisis de gestiones lecheras CREA. https://www.crea.org.ar/muchas-maneras-diferentes-de-lograr-buenos-resultados/
Engler, P., Cuatrin, A., Apez, M., Maekawa, M., Litwin, G., Centeno, A., Marino, M., & Moretto, M. (2022). Informe Técnico: Encuesta Sectorial Lechera del INTA. Resultados del ejercicio productivo 2020-2021. Publicación Miscelánea Año 2022 N 22. ISSN 0326-1379
Engler, P., Mancuso, W., & Cancio, R. (2022). Boletín Económico de Lechería. Costos de Producción del Litro de Leche en Entre Ríos, septiembre 2022. INTA-EEA Paraná; Año VIII-N°69. Serie Notas Técnicas ISSN 0325-8890.
Engler, P. L., Marino, M. R., Mancuso, W. A., Gastaldi, L. B., Martin, G. D., Moretto, M. L., Maekawa, M., Cuatrin, A., Cartier, E., Centeno, A. R., y Almada, G. (2020). Lechería argentina. Informe Técnico: Evolución de indicadores económicos. INTA DIGITAL, Repositorio digital, Biblioteca digital. oai:localhost:20.500.12123/8218
Gastaldi, L. B., Litwin, G. M., Maekawa, M., Moretto, M. L., Marino, M. R., Engler, P. L., Cuatrín, A., Centeno, A. R., y Galetto, A. J. (2020). Informe Técnico: Encuesta Sectorial Lechera del INTA. Resultados del ejercicio productivo 2018-2019. INTA DIGITAL, Repositorio digital, Biblioteca digital. oai:localhost:20.500.12123/9564
Ghiza Daza, C., Alvarado, P., Castignani, H., Caviglia, J., D’Angelo, M.L., Engler, P., Giorgetti, M., Iorio, C. y Sánchez, C. (2009). Indicadores económicos para la gestión de empresas agropecuarias. Bases metodológicas. Ediciones INTA. p.10-13.
Giorgis, A., Muñoz, J. M. P., Martínez, A. G., Castro, A. G. G., De Pedro, E. A. S., y Larrea, A. (2011). Caracterización técnico-económica y tipología de las explotaciones lecheras de la Pampa (Argentina). Revista científica de la Facultad de Ciencias Veterinarias de la Universidad del Zulia. 21 (4) , p. 340-352
Gregoretti, G., Baudracco, J., Dimundo, C., Alesso, A., Lazzarini, B., & Machado, C. (2020). Caracterización productiva de sistemas de cría bovina tecnificados de la región centro norte de Argentina. Revista Chilena de Ciencias Agropecuarias. doi: 10.29393/CHJAAS36-22CPGG60022
Instituto Nacional de Estadísticas y Censos (2023). Informes Técnicos: Complejos exportadores Año 2022. Vol. 7/39. Ministerio de Economía. Recuperado de https://www.indec.gob.ar/uploads/informesdeprensa/complejos_03_2309E029401F.pdf
Lazzarini, B., Baudracco, J., Tuñon, G., Gastaldi, l., Lyons, N., Quattrochi, H., & Lopez-Villalobos, N. (2019). Milk production from dairy cows in Argentina: Current state and perspectives for the future (review). Applied Animal Science, 35(4), 426-432. doi: 10.15232/aas.2019-01842
Michaličková, M., Krupová, Z., Polák, P., Hetényi, L., & Krupa, E. (2014). Development of competitiveness and its determinants in Slovak dairy farms. Agricultural economics. doi: 10.17221/76/2013-agricecon
Ministerio de Economía (2022). Informe de Cadenas de Valor: Lácteos. AÑO 7-N°65. (p. 9). Recuperado de https://www.argentina.gob.ar/sites/default/files/ficha_lacteos_-_2022_-_web.pptx.pdf
Montero Granados, R. (2016). Modelos de regresión lineal múltiple. Departamento de Economía Aplicada, Universidad de Granada. España.
Observatorio de la Cadena Láctea Argentina. (15 de febrero de 2023). Cantidad de Unidades Productivas - Tambos - Vacas por Tambo – 2021. https://www.ocla.org.ar/contents/newschart/portfolio/?categoryid=17#cbp=/Contents/NewsChart/Details?chartId=18281270
Prišenk, J., Grgić, I., Zrakić, M. y Turk, J. (2018). Value-based food chains as an opportunity to improve the economic situation of dairy farms: a translog profit function approach. Mljekarstvo, doi: 10.15567/mljekarstvo.2018.0307
Ramírez, L., Zuliani, S., Porstmann, J. C., y López, G. (2007). Evolución histórica de la rentabilidad de la agricultura y el tambo en el sur de Santa Fe períodos 1993-94 a 2004-05. Ciencias Agronómicas (Revista de Investigaciones de la Facultad de Ciencias Agrarias UNR). http://hdl.handle.net/2133/915
Samuelson, P., & Nordhaus, W. (2006). Economía. Decimoctava edición. Editorial McGraw Hill.
Shields, D. A. (April 27, 2010). Consolidation and Concentration in the US Dairy Industry. Congressional Research Service Washington, DC.
Valerio Cabrera, D., García Martínez, A., Acero de la Cruz, R., Castaldo, A., Perea, J. M., y Martos Peinado, J. (2004). Metodología para la caracterización y tipificación de sistemas ganaderos. Documento de trabajo Producción Animal y Gestíon. Dpto. de Producción Animal, Universidad de Córdoba. DT 1, Vol 1/2004.
Villegas, D. F. (2013). Enfoques de la teoría de la firma y su vinculación con el cambio tecnológico y la innovación. Cultura económica, (85), 51-70.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Marina Apez
The works published in this magazine are under the Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 Argentina license.
Important: The author is the owner of the rights to exploit the contents of the article of his authorship.
You are free to:
Share — copy and redistribute the material in any medium or format.
Adapt — remix, transform and build from the material.
The licensor cannot revoke these liberties as long as you follow the terms of the license.
Under the following terms:
Attribution - You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if any changes have been made. You may do so in any reasonable way, but not in a way that suggests that you or your use is endorsed by the licensor.
Non-Commercial - You may not use the material for commercial purposes.
There are no additional restrictions - You cannot apply legal terms or technological measures that legally restrict others to make any use permitted by the license.